Eén vpatienten orthopediean de belangrijke onderdelen van design thinking is het snel maken van prototypen en deze testen met eindgebruikers.

Samen met de afdeling orthopedie van het UMCG onderzochten wij manieren om beter inzicht te krijgen in het medicatiegebruik van patiënten. Naast lange- en middellange termijn oplossingen, gingen we gelijk aan de slag met wat we nu al konden betekenen.

We verbeterden de afsprakenbrief die nieuwe patiënten krijgen als ze voor het eerst naar de polikliniek van de orthopedie komen. Speciale aandacht ging uit naar de instructies in deze brief voor het opvragen van een medicatieoverzicht. Drie prototypes van het instructiemateriaal werden gemaakt: een tekst-, een video- en een fotostrip.

We gingen met een doos vol mini-tompoezen op bezoek bij Willem en zijn vrouw Annemarie. Ook Bert, goede vriend van Willem schoof aan met zijn vrouw om onze prototypen te testen. We werden zeer gastvrij ontvangen en we leerden veel meer dan waar we aanvankelijk voor waren gekomen. Op basis van alle feedback en observaties hebben we de brief aangepast zodat deze goed aansloot op de behoeften. Zo werd ons in ieder geval duidelijk dat verwijzingen naar links niet aan onze doelgroep is besteed: “Verwijzen ze ook al weer naar zo’n http-weetikveel”.

Hierbij onze tips met betrekking tot het testen van prototypen:

  • Test in de thuissituatie, liefst met aanwezigheid van partner/familie. Je maakt oplossingen niet voor het individu, het moet passen in de hele thuissituatie.
  • Plan je tijd op locatie ruim in om kennis te maken en na te bespreken. Zo vergroot je de kans op een open sfeer waar je vaak veel meer te weten komt over het gebruik van je oplossing.
  • Ga met minimaal twee personen. Eén iemand faciliteert en de ander observeert en noteert
  • Geef telkens gedoseerd de juiste instructies, dan kunnen de testers deze het beste in zich opnemen en uitvoeren.
  • Houd focus op de tester zijn/haar eigen situatie, filosofeer niet over die van anderen. Plan in dat geval een nieuwe test met een persoon die aan de genoemde karakteristieke voldoet.
  • Het testen, observeren en bevragen, leverde ontzettend veel extra inzichten op. Uiteraard dragen wij er ook zorg voor dat alle ‘bijvangst’ op zijn plaats terecht komt.
Prototype testen met Willem & Bert
Getagd op: