Het revalidatietraject voor patiënten die werken aan het herstel van hun loopvaardigheid hoeft niet per sé plaats te vinden in onze eigen, ‘tastbare’ wereld… In de virtuele wereld valt er ook genoeg te ontdekken! Op dinsdag 6 juni vertelde Juha Hijmans, hoofd van het Motion Lab van het UMCG Centrum voor Revalidatie en universitair docent binnen de afdeling Revalidatiegeneeskunde, ons over de ‘GRAIL’ (Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab). Deze geavanceerde loopband wordt in het Centrum voor Revalidatie ingezet om patiënten weer om te leren gaan met hun eigen lichaam en motoriek door loop- en balanstraining.

Op een groot scherm dat de gebruiker tot 180 graden omsluit, wordt een virtuele omgeving weergegeven, waarin de patiënt op een veilige manier kan rondlopen, met behulp van de loopband, die in verschillende hoeken en richtingen kan bewegen. Deze manier van revalideren heeft voordelen ten opzichte van het ‘traditionele’ looptraining. Er kan rekening gehouden worden met motor learning principes zoals impliciet leren en een externe locus of control.

 

Ps. De volgende Meet & Learn sessie verwachten wij weer in September te organiseren, mocht je niet zo lang kunnen wachten dan is het onderstaande zeker een bezoek waard. Leren fouten maken is een essentiële skill als het gaat om innoveren!

ScrewUP_6juli

Meet & Learn: ‘GRAIL’ virtuele revalidatie
Getagd op: