Als wetenschapper wil je niet alleen je wetenschappelijke output bijhouden, je wilt ook slim inzicht krijgen in de mogelijke maatschappelijke impact ervan; wetenschappelijke communicatie houdt immers niet op na publicatie van je artikel! Guus van den Brekel van de Centrale Medische Bibliotheek van het UMCG vertelde op de Meet & Learn bijeenkomst van 2 mei in het UMCG over hoe je dit kunt doen door middel van ‘Altmetrics’.

De input van het UMCG Altmetrics Dashboard is afkomstig van de RUG-research database Pure, waarin de publicaties van het UMCG, inclusief alle onderzoeksinstituten, onderzoeksprogramma’s en onderzoekers staan verzameld. Op het Altmetric dashboard worden aanvullende statistieken direct gerelateerd aan deze publicaties, zoals o.a. de aantallen tweets, blogs, nieuwsberichten, post peer reviews of policy documents die het gepubliceerd materiaal noemen, waar ook ter wereld.

Voor onderzoekers biedt het UMCG Altmetric Dashboard o.a. mogelijkheden om:

  • te zien waar er over je publicatie wordt gesproken op het web, door wie en hoe vaak.
  • te ontdekken welke beleidsstukken (wereldwijd) aan jouw publicatie(s) refereren.
  • beter inzicht te krijgen in de maatschappelijke relevantie van wetenschappelijk onderzoek; ook op het niveau van de onderzoeksinstituten en -programma’s.

De Centrale Medische Bibliotheek is dit project gestart om samen met onderzoekers en andere belanghebbenden in het UMCG de bewustwording over veranderende communicatie (en het belang daarvan) binnen wetenschap te vergroten.

Wil je ook toegang tot het Altmetrics UMCG Dashboard of méér weten? Stuur een email naar a.j.p.van.den.brekel@umcg.nl of cmb@umcg.nl.

In de wetenschappelijke wereld van vandaag, waarin niet alleen het aantal publicaties en citaties leidend zijn in de beoordeling van wetenschappelijke output, maar waar nu ook de ‘social impact’ van onderzoek van steeds grotere waarde is, kan Altmetrics een waardevolle aanvullende tool zijn bij het bepalen van de impact van wetenschappelijk onderzoek!

De presentatie die Guus gaf tijdens deze sessie is terug te vinden via deze link.

Meet & Learn 2 mei 2017, Altmetric: Who is talking about your research?