Mensen met spraakapraxie hebben moeite met het doelbewust uitspreken van klanken, woorden en zinnen. Hoe maak je logopedische behandeling voor hen plezieriger, moderner en efficiënter? Judith Feiken en Anja, van der Heide van UMCG Centrum voor Revalidatie, bedachten een oplossing, die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die moderne tablets bieden. Samen met ontwikkelaar Wild Sea, patiënten met spraakapraxie en logopedisten, ontwikkelden ze de TIAS app. Het Therapeutische Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS) vormt de basis voor de app. Patiënten kunnen nu zelfstandig thuis en op maat oefenen.  

Tijdens de Meet & Learn bijeenkomst van 14 maart in het UMCG vertelden Anja en Judith over de ontwikkeling van de app. Judith deelde een drietal tips voor zorgprofessionals die zelf overwegen om een app voor therapeutische doeleinden te ontwikkelen:

  • Begin met de inhoud en niet bij de applicatie. Zorg dat de methodiek die je gebruikt een degelijke theoretische basis heeft.
  • Zorg dat je een goed gedetailleerd plan hebt met een heel gespecificeerd programma van eisen.
  • Zorg dat je  gebruikersgroep actief input levert bij het ontwikkelen en testen van de app. Dit zijn in het geval van de TIAS app, niet alleen logopedisten, maar ook de patiënten en instellingsbeheerders.

Innovatiepoli bedankt Judith Feiken en Anja van der Heide van het UMCG Centrum voor Revalidatie voor hun bijdrage aan Meet & Learn.

Meet & Learn: TIAS app, therapie bij spraakapraxie