Hoe leg je als nucleair geneeskundige uit aan kinderen of volwassenen hoe jouw scans werken? Ronald van Rheenen, nucleair geneeskundige in het UMCG bedacht een unieke oplossing: Sunny & Tim. Visueel educatiemateriaal dat op een leuke, avontuurlijk en begrijpelijke manier uitlegt hoe nucleair geneeskundige en radiologische onderzoeken gaan.

Om het ontwikkelen van radiologische educatiemateriaal mogelijk te maken, probeerde Ronald geld op te halen via het Crowdfundingplatform Kickstarter. Je vraagt via Kickstarter aan andere mensen (backers) om geld toe te zeggen voor het ontwikkelen van het materiaal, in ruil voor een beloning (reward). Bijvoorbeeld een set van boekjes met Sunny en Tim.

Inmiddels is het radiologische educatiemateriaal ontwikkeld. Uiteindelijk haalde Ronald het geld niet op via Kickstarter. Toch heeft hij lessen geleerd, die hij wil delen:

  • Zorg dat je al een groot deel van je financiering rond hebt voorafgaand aan je kickstarter campagne. Investeer dit geld bij aanvang van het project, zodat je al meer dan de helft van je streefbedrag hebt behaald. De meeste potentiële backers kennen en vertrouwen jou niet per definitie. Een hoog opgehaald bedrag geeft vertrouwen en kan backers overtuigen om te investeren.
  • Een Kickstartercampagne duurt gemiddeld vaak een maand. De personen die geld toezeggen (backers), kunnen gedurende die periode hun geld ook weer terugtrekken. Het is dus zaak dat je tijdens je campagne je backers “binnenboord” houdt. Ontwikkel deze strategie en promotiecampagne voorafgaand aan je Kickstarter campagne.
  • Investeer in het aantrekkelijk maken van je pagina. Denk hierbij aan goede tekst, afbeeldingen en de begeleidende video.
  • Promoot je campagne niet alleen via online media, maar ook via traditionele offline media. Bedenk rewards waar je backers op zitten te wachten.
  • Laat je backers precies zien wat je doet. Wees transparant. Ook na het ophalen van het geld, want dan begint het echte werk pas.

Meer informatie over het Sunny & Tim project vind je hier

 

Ronald, Sunny, Tim & Kickstarter